Femke Halsema

Femke Halsema

Schrijver van het Essay van de Maand van de Filosofie

Waar: Zaal 3
Tijd: 21.00 – 21.45 uur

Femke Halsema schreef dit jaar het essay van de Maand van de Filosofie. Een eervolle opdracht. Het thema van dit jaar is Verbeelding aan de macht, en dat thema is haar op het lijf geschreven.

Femke Halsema gaat in haar essay in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Zij onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis.
De afgelopen decennia is utopisme in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen terechtgekomen. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug in de intellectuele randen van de politiek. Gedijt de democratie op intellectuele en artistieke verbeelding zoals de revolutionaire jongeren in de jaren zestig dachten? Maar rechtvaardigen intellectuelen daarmee niet, zoals Bolkestein ooit schreef, gevaarlijke politieke ideeën? Of wordt moderne politiek door de weerzin tegen verbeelding juist hol, technocratisch en repressief?

Kort bio

Femke Halsema (1966) is een voormalig politica van GroenLinks. In 1998 werd ze tweede kamerlid en in 2002 de opvolger van Paul Rosenmöller als politiek leider van de partij. In januari 2011 verliet ze de politiek en werd ze publiciste en programmamaker. Daarnaast bekleedt ze vele bestuursfuncties zoals bijvoorbeeld voor het AIDS fonds en Stichting Vluchteling.

 

foto: Stephan Vanfleteren

Femke Halsema
Naar programma Naar timetable