Ariane van Heijningen

Filosofisch gesprek

Kan een illusie het waard zijn om aan vast te houden?

Waar: DCR atelier
Tijd: 21.15 – 22.00 uur en
23.15 – 24.00 uur

Mensen vinden wat ze vinden heel gewoon. Daarom houden ze vast aan wat ze vinden. Maar een opvatting zou wel eens een illusie kunnen zijn, hoe gewoon of vertrouwd ze ook is.

Zorgvuldig denkonderzoek kan aan het licht brengen dat een lang gekoesterde ‘waarheid’ een illusie blijkt te zijn. Wat nu?! Meestal is het makkelijker om illusies bij anderen aan te wijzen. Maar kun je ook bij jezelf illusies ontdekken? Wie een illusie heeft wordt bedrogen, of houdt zichzelf voor de gek, zeggen we. Maar kan een illusie het waard zijn om toch aan vast te houden?

Onder leiding van praktisch filosoof Ariane van Heijningen voer je een onderzoeksgesprek van drie kwartier over overtuigingen. Welke heb je zelf? Je brengt je eigen overtuigingen in en gaat op onderzoek om te achterhalen of die illusoir of waar blijken.

Duur: 45 minuten | circa 15 deelnemers per workshop

Kort bio

Ariane van Heijningen helpt organisaties en particulieren met het creëren van heldere inzichten en het maken van bezielde besluiten. Kijk voor haar werk, opdrachtgevers en meer op de site van bureau Denkplaats.

Filosofisch gesprek
Naar programma Naar timetable