donderdag 27 september 2018

Language is the only homeland

Language is the only homeland

De tentoonstelling ‘Language is the only homeland’ in Nest, is aanleiding voor Filosofie in Den Haag en Nest om samen een filosofische avond te organiseren. De internationale groepstentoonstelling bevat onder andere werk van de kunstenaars Moffat Takadiwa, Tintin Wulia en Marcel Pinas. Taal is het terugkerende thema in hun werk.

De tentoonstelling gaat over sociale, culturele en politieke implicaties van taal: taal die iemand kiest te spreken, wordt gedwongen te spreken of juist niet kan spreken. De kunstwerken maken veelal op één of andere manier deel uit van dekolonisatie, bijvoorbeeld door inheemse talen en identiteiten centraal te stellen en westerse hegemonieën in twijfel te trekken.

Voor de lezing hebben we filosoof en politicoloog Grâce Ndjako uitgenodigd. Zij verdiepte zich in de Afrikaanse filosofie en in haar lezing gaat ze in op het denken over de relatie tussen taal en culturele identiteit, en de rol van het kolonialisme daarin.

Grâce Ndjako studeerde in Amsterdam en Parijs. Ze voltooide de MA Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral bezig gehouden met postkoloniale kwesties, haar scriptie schreef ze over de mogelijkheidsvoorwaarden van een oorspronkelijke Afrikaanse filosofie en in hoeverre Afrikaanse filosofie los staat van Westerse filosofie.  Ze is Teaching-Assistant niet-Westerse filosofie aan de UvA. In samenwerking met het NiNsee en stichting Black Renaissance heeft ze het afgelopen jaar lezingen en Masterclasses Afrikaanse filosofie georganiseerd.

Datum: donderdag 27 september 2018
Locatie: tentoonstellingsruimte Nest, Constant Rebecqueplein 20B, Den Haag
Deelnemende kunstenaars: Moffat Takadiwa, Judith Westerveld, Tintin Wulia, Marcel Pinas, Newell Harry, en Parastou Forouhar
Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
Na de lezing is er nog gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.
Prijs: € 8,00 (gratis toegang voor leden We Are Public op de avond zelf)

Koop je ticket(s)