Henk Manschot

Henk Manschot

Nietzsche als gids bij ecologische problemen? De verbeelding aan de macht!

Waar: Nest
Tijd: 21.15 – 22.00 uur

Nietzsche is bij uitstek de filosoof van de verbeelding. Toch weten maar weinig mensen dat zijn krachtigste verbeelding de aarde betrof en hoe wij de aarde zouden kunnen bewonen en bewerken. Nu wij leven in een tijd waarin de mens een steeds grotere impact heeft op de aarde en het klimaat gaat Henk Manschot, emeritus-hoogleraar filosofie en ethiek verrassend genoeg te rade bij de filosoof van de macht der verbeelding bij uitstek: Friedrich Nietzsche.

De aarde is ziek en die ziekte heet de mens’, deze diagnose stelde Friedrich Nietzsche al zo’n 150 jaar geleden. De ergste ziekte van de moderne mens is dat hij zichzelf vervreemd heeft van de natuur om hem heen en van de aarde. De remedie zoekt Nietzsche in een manier van filosoferen waarin niet langer de Mens centraal staat, maar de Aarde en de wijze waarop wij de aarde zouden kunnen gaan bewonen en bewerken. In het voetspoor van Nietzsches persoonlijke zoektocht en filosofische ambities probeert Manschot een nieuwe ‘wijsheid van de aarde’ te ontwerpen, een terrasofie, die Nietzsches motto ’Blijf de aarde trouw’ tot leidraad neemt voor een hedendaagse ecologische levenskunst, lokale groene politiek en internationale ecologische solidariteit.

Kort bio

Henk Manschot is emeritus- hoogleraar filosofie en ethiek van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en voormalig directeur van het Kosmopolis-instituut van diezelfde universiteit. Hij is auteur van het boek Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie (2016) Uitgeverij vanTilt, Nijmegen.

Henk Manschot
Naar programma Naar timetable