Jannah Loontjens

Jannah Loontjens

Hoe kan literatuur ons inzicht geven in de gedachten en belevingen van de ander?

Waar: Nest
Tijd: 20.00 – 20.45 uur

Het boek Wie weet is een geëngageerde roman die zich afspeelt in Amsterdam, op de dag van de aanslag op Charlie Hebdo. Acht personages vertellen, er ontspint zich een sociaal drama tussen deze personages, dit alles tegen de achtergrond van de wereldpolitiek. Het is een boek over het schuren van de multiculturele samenleving, maar hoe we, ondanks dat schuren, niet anders kunnen dan haar omarmen.

Het is een boek dat goed aansluit bij het thema van de Maand van de Filosofie Verbeelding aan de macht, een slogan die in 1968 bekend werd. Sinds het jaren-zestig-idealisme is er veel veranderd in de wereld. Maar één ding is onveranderd gebleven, namelijk het belang van de verbeelding. Volgens Jannah Loontjens hebben we tegenwoordig meer dan ooit de verbeelding nodig. In deze tijd waarin we met zoveel mensen van verschillende afkomst samenleven, kunnen we niet zonder.

Naar aanleiding van het verschijnen van haar roman Wie weet, waarin ze onze huidige samenleving een spiegel voorhoudt, benadrukt Jannah hoe literatuur ons inzicht kan geven in de gedachten en belevingen van de ander. Via de verbeelding kunnen we de ander proberen te begrijpen. In onze waarneming van de werkelijkheid zijn we begrensd, maar in onze verbeelding zijn we vrij.

Kort bio

Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Ze schrijft romans, dichtbundels en essayboeken. In haar essaybundels Mijn leven is mooier dan literatuur en Roaring Nineties vermengde zij autobiografie met filosofie. Haar recentste romans Misschien wel niet en Wie weet zijn geëngageerde romans, waarin zij onze samenleving een spiegel voorhoudt.

 

foto: Martin Dijkstra

Jannah Loontjens
Naar programma Naar timetable