Annemarie Soeteman

Socratisch gesprek

Vragen, luisteren en verbinding zoeken

Waar: DCR werkruimte
Tijd: 21.00 – 21.45 uur en
23.15 – 24.00 uur

De Griekse wijsgeer Socrates (470-399 v Chr.) zei het reeds lang geleden: “Je bent wijs als je weet dat je niets weet”. Wat hij bedoelde was, als je iets te weten wilt komen maak je dan los van alles wat je denkt te weten en begin bij het begin. Onder begeleiding van praktisch filosoof Annemarie Soeteman gaat een groep mensen met elkaar in gesprek om tot het (meest) ideale antwoord te komen op een vraag.

Een socratisch gesprek is een (filosofisch) onderzoeksgesprek, een dialoog waarin deelnemers elkaars ervaringen onderzoeken. Er mag alleen gesproken worden over eigen ervaringen, en niet over wat men heeft gelezen of van horen zeggen heeft. Karakteristiek voor een socratisch gesprek is het stellen van vragen, luisteren en verbinding zoeken. Volgens Socrates de basis van het voeren van een goed gesprek (en volgens hem de enige manier om tot kennis te komen over een bepaald onderwerp).

Duur: 45 minuten | circa 15 deelnemers per workshop

Kort bio

Annemarie Soeteman (1982) begeleidt non-profit organisaties in denkgesprekken. Hierbij bevordert ze, zoals de mythische figuur Socrates deed, de verwondering, het vragen en het niet-weten. Zo ontstaat er een prettige sfeer om gedachten te delen en komen nieuwe inzichten los. Annemarie studeerde filosofie in Utrecht en Nijmegen en deed verschillende beroepsopleidingen in de praktische filosofie. Na haar studie werkte ze als procesbegeleider bij de rijksoverheid. Haar handelsmerk werd de diepgang die zij in de gesprekken weet aan te brengen. In 2011 richtte ze Studio Socrates op, zodat ze zich volledig kon richten op de toepassing van filosofie bij de verdieping van organisatievraagstukken.

Socratisch gesprek
Naar programma Naar timetable