Ronald van Raak

Ronald van Raak over Erasmus en Spinoza

maandag 18 maart 2024


Locatie: Zaal 3, Den Haag
Tijd: 20.00 uur


In zijn essay ‘Spelen met waarden, betalen met gedachten’* gaat Ronald van Raak te rade bij de twee grootste filosofen uit de Nederlandse geschiedenis. Erasmus en Spinoza zijn filosofen die in ons land lang werden gehaat, om vervolgens te worden vereerd. Denkers die in weinig opzichten met elkaar te vergelijken zijn, maar toch beiden symbolen werden van vrijheid en tolerantie. Erasmus hield tijdgenoten een morele spiegel voor in zijn Lof der Zotheid (1511). Spinoza beschreef in zijn Ethica (1677) een uitdagende morele filosofie.

In ‘Spelen met waarden, betalen met gedachten’ onderzoekt Van Raak hoe het denken van Erasmus en Spinoza tot stand kwam en welke waarden eraan ten grondslag lagen. Hij beschrijft hoe hun denkbeelden door de tijd heen werden gebruikt en wat hun filosofie kan betekenen in het huidige debat over de vraag wat ons nog met elkaar verbindt.

Bezoekers krijgen van te voren de vraag toegestuurd die Ronald van Raak bezighield voorafgaand aan het schrijven van dit essay, met het verzoek hier alvast over na te denken binnen de eigen dagelijkse werkelijkheid: We zijn vaak mondig en komen graag op voor onszelf. Toch hebben we ook gedeelde waarden nodig, om samen te kunnen leven. Kan dat nog, in deze tijd van polarisatie? Hoe gaan we op zoek naar dat wat ons bindt? 

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Spinoza Den Haag.

Bio
Ronald van Raak is hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en als raadslid verbonden aan de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Hij was van 2006 – 2021 lid van de Tweede Kamer voor de SP.

*verschijningsdatum is begin februari 2024 bij Boom Uitgevers

Datum: maandag 18 maart
Aanvang: 20.00 uur (tot circa 21.30 uur)
Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tickets: € 16,50 (€ 12,40 voor Geestverwanten)