maandag 9 januari 2020

Denken over evolutie

met botanisch filosoof Norbert Peeters

Norbert Peeters

We beginnen het nieuwe jaar met een Filosofische ontmoeting op een bijzondere locatie, namelijk het Omniversum. Als kind kwamen we er wel eens maar het was inmiddels toch echt al jaren geleden.

Er draait nu de documentaire Voyage of time die filosofische vragen opwerpt. Veertig jaar lang werkte filmmaker Terrence Malick aan deze ‘unieke viering van het leven’ en als toeschouwer wordt je meegevoerd door de geschiedenis van de kosmos. Hoe zijn de eerste levensvormen ontstaan? Wat speelt zich af in het heelal? Waar komt de mens vandaan? Van de oerknal en de vorming van onze planeet tot de eerste levensvormen met als eindstation de moderne mens. Malick toont ons de grote lijnen.

Na vertoning van de film neemt botanisch filosoof Norbert Peeters ons mee op een tweede reis door de tijd, ditmaal langs de ontstaansgeschiedenis van het plantenrijk. In deze lezing hink-stap-springen wij langs de voornaamste episodes uit de evolutionaire reis van de plant. Van de eerste plantjes op het droge, via mossen, varens, zegelbomen en coniferen, tot de eerste bloemen en de grassoorten die aan de basis staan van onze moderne beschaving. Want het plantenkleed dat onze planeet bedekt is een belangrijke mogelijkheidsvoorwaarde voor de evolutie van de mens. Zonder planten geen mensen.

Norbert Peeters (MA) studeerde archeologie en de wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. Vorig jaar was hij samen met Tessa van Dijk samensteller van de bundel: Darwins engelen – Vrouwelijke geleerden in de Victoriaanse tijd. Ook schreef hij samen met oud-hoogleraar Wouter Oudemans Plantaardig. En in 2016 verscheen zijn debuut getiteld Botanische revolutie: De plantenleer van Charles Darwin.

Datum: donderdag 9 januari 2020
Locatie: Omniversum, President Kennedylaan 5, Den Haag
Tijd: 19.15 uur film + lezing. Verwachte eindtijd 21.15 uur.
Prijs: € 19,50*

* korting voor Geestverwanten

Koop je ticket(s)