Mooi filosofisch (quiz)avondje

Met Daan Roovers, studenten publieksfilosofie, Carlo Ierna en filosofie quiz

zaterdag 15 april


Locatie: Zaal 3
Tijd: 19.00 uur


April is de landelijke Maand van de Filosofie en uiteraard sluiten we als Filosofie in Den Haag daar bij aan. Het thema is dit jaar Weerloos en waardevol. ‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte Lucebert. Maar zonder waarde zou niets de moeite waard zijn.

Als iets van waarde opduikt is de meetlat meestal niet ver weg. Het goud gaat naar de snelste hardloper. Het leukst is het bericht met de meeste ‘likes’. En alle lof verdient de leerling met de hoogste cijfers. Hoe meer mensen het waarderen hoe meer iets waard wordt. Maar is wat alleen ikzelf waardevol vind dan minder waard? En wat is de waarde van zaken die niet te meten zijn? Heeft waarheid een prijs? Hoeveel is vriendschap waard? Hoe weerloos is schoonheid? En hoe waardeert de natuur de menselijke maat?

Tijdens de Maand van de Filosofie vragen we ons af hoe het weerloze en waardevolle zich kan weren tegen de harde cijfers van verdienste, prestige en succes. En vooral hoe waarde weer zijn waarde krijgt.

Kom luisteren naar voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers en haar studenten Publieksfilosofie over het weerloze en waardevolle, test je filosofische kennis tijdens de enige echte Haagse Filosofie Quiz *, en discussieer mee met filosoof Carlo Ierna over de waarde van de filosofische canon.


* Je kan meedoen aan de quiz als team van minimaal 2 en maximaal 4 personen. Koop voor ieder teamlid een ticket en meld op de avond zelf je team aan (met een leuke naam). Misschien wordt de winst gewaardeerd met een prijs maar het gaat natuurlijk vooral om de eer…


Bio’s

Daan Roovers doceert publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast ontwikkelt ze tv-programma’s rondom maatschappelijke en persoonlijke vragen en maakt ze deel uit van de redactie van het tv-programma Het Filosofisch Kwintet. Ze was van 2019 tot 2021 Denker des Vaderlands.

Carlo Ierna is sinds Universitair Docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Hij kreeg in 2019 de Know VU Award en in 2020 een Comenius Fellowship voor onderwijsvernieuwing in het vak Moderne Filosofie. Daarnaast doet hij onderzoek naar de School van Brentano en de verbanden tussen de geschiedenis van de filosofie, psychologie, en kunstmatige intelligentie in de 19de eeuw.

Datum: zaterdag 15 april
Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tijd: 19.00 – 22.30 uur
Kaarten: € 15,00 / € 11,25 voor Geestverwanten

Programma

18.30 uur inloop en aanmelden quizteam (minimaal 2 en maximaal 4 personen, elk teamlid heeft een eigen ticket nodig)

19.00 uur opening en welkom door Esther Didden (directeur Filosofie in Den Haag)

19.05 uur – 20.00 uur filosoof en voormalig Denker des Vaderlands Daan Roovers en studenten publieksfilosofie over het thema van de Maand van de Filosofie ‘Weerloos en waardevol’
• Zoë Louwerse: De ervaring van tijd
• Rob Hagman: Een crisis moet je doen
• Jelger Beltman: Wat is politiek?
• Arwen Vonck: Morele pech

20.00 – 20.15 uur pauze

20.15 – 21.00 uur de enige echte Haagse Filosofie Quiz, test uw kennis

21.00 – 21.10 uur korte pauze om snel een drankje te halen

21.10 – 22.00 uur lezing van filosoof Carlo Ierna over de waarde en de houdbaarheid van de filosofische canon

22.00 uur – … napraten in de foyer