maandag 28 januari 2019

Denken over privacy

Filosofische Ontmoeting met de Vlaamse techniekfilosoof Esther Keymolen

Esther Keymolen

Mag de belastingdienst van ons weten, wanneer we naar een museum gaan?

De Belastingdienst stapte recentelijk naar de rechter om de Museumvereniging te dwingen inzage te geven in gegevens over het gebruik van één Museumkaarthouder. De vereniging voert een strikt privacy beleid en weigerde de persoonsgegevens te verstrekken. Van de rechter moest de Museumvereniging echter per direct de gegevens aan de Belastingdienst overhandigen. Het is een actueel voorbeeld van een discussie over de dilemma’s rondom privacy. Welke waarde geven we voorrang? Is belastingontduiking voorkomen belangrijker dan de bescherming van persoonsgegevens? Dit soort actuele kwesties noodzaken ons goed na te denken over de technologie die uitwisseling van data mogelijk maakt, en hoe dit onze privacy raakt.

Onze gegevens zijn op heel veel computers en in verschillende bestanden opgeslagen én gekoppeld aan andere gegevens. Meestal staan we daar niet echt bij stil. We vinden het vooral heel handig als een formulier al grotendeels is ingevuld als we bijvoorbeeld iets via een webwinkel bestellen.

Op maandag 28 januari, de Europese Dag van de Privacy, staan we er juist wél bij stil. Techniekfilosoof Esther Keymolen daagt ons denken over technologie en privacy uit in deze bijeenkomst. Is ons vertrouwen in de technologie terecht? Veel techniekwetenschappers willen dat we in gaan zien dat vertrouwen in de samenleving afhangt van de manier waarop we techniek vorm geven en organiseren. Esther Keymolen geeft hiervan een goed voorbeeld: de hotelsleutel. We kennen allemaal de hotels die de kamersleutel aan de gasten toevertrouwen, maar steeds vaker kunnen gasten met hun smartphone het hotel en hun kamer in. En dan draait de vertrouwensrelatie zich om: het hotel heeft nu toegang tot de gegevens van de klant. Privacy en vertrouwen zijn dus nauw verbonden. Esther Keymolen laat daar deze avond haar licht over schijnen. Zij is als universitair docent verbonden aan TILT, Tilburg Institute for Law, Technology and society.

Datum: Maandag 28 januari 2019
Locatie: Zaal 3, Constant Rebeqcueplein 20b, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: € 10,00

Koop je ticket(s)

Bekijk een interview met Esther Keymolen: