donderdag 28 februari 2019

History is His Story

Filosofische ontmoeting naar aanleiding van de groepstenstoonstelling History is His Story met Clara Bolle

‘History is His Story’ is een groepstentoonstelling in Nest die voortborduurt op de mythische wereld omschreven door muzikant, dichter en visionair Sun Ra (1914 – 1993). De kunstenaars die hieraan deelnemen, delen hun interesse in het maken van nieuwe mythologieën of het herinterpreteren van bestaande.

Net als Sun Ra heeft filosoof Clara Bolle een liefde voor mythologie. In deze lezing bespreekt ze vanuit westers filosofisch perspectief de rol en de functie van mythologie. Ze neemt het verhaal van de Odysseus hierbij als leidraad.

Clara Bolle: “We vertellen ons zelf al vanaf het begin van de mensheid mythes, verhalen, over waar we vandaan komen, wie we zijn en waar we naar toe gaan. Eén van de belangrijkste verhalen uit de Griekse mythologie is de Odyssee van Homerus. Tijdens de vele zwerftochten op zee verlangt Odysseus sterk terug naar zijn thuis, Ithaka, het land waar hij vandaan komt. Dit verlangen naar een thuis, een plek van herbronning, noemen we nostalgie. Het is niet voor niets dat één van de muzen, de Griekse godinnen van kunst en wetenschap, de Herinnering is, want nostalgie zorgt door haar enorme verbeeldingskracht voor een scheppingsdrang in de kunsten.”

Clara Bolle
Clara Bolle (1985) is cum laude afgestudeerd in de wijsbegeerte en kunst- en cultuurwetenschappen. Ze publiceert regelmatig essays op het snijvlak van filosofie, kunst en literatuur. Daarnaast schrijft ze gedichten en maakt ze illustraties. Ze is werkzaam geweest als docent filosofie voor verschillende onderwijsinstellingen.

Datum: Donderdag 28 februari
Locatie: tentoonstellingsruimte Nest, De Constant Rebecqueplein 20b, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Prijs: € 8,00 (gratis toegang voor leden We Are Public op de avond zelf)

Koop je ticket(s)