Gerko Tempelman

Gerko Tempelman

Vergeten idealen
Een diepgaande analyse van de hedendaagse mens

Waar: Zaal 3
Tijd: 21.30 – 22.15 uur

Help! Ons leven staat op losse schroeven. We zijn het overzicht kwijt. Fake news, digitale spionage, zwarte piet, globalisering en politieke leugens, kortom: gestuntel. Hoe zijn we hierin terecht gekomen – en hoe komen we er weer uit?

Steeds meer filosofen zeggen dat er maar één probleem aan ten grondslag ligt: we zijn onze idealen vergeten. En zolang we het daar niet over hebben, nemen we gestuntel te serieus. Kijk, stuntelen is menselijk. Wie durft te zeggen dat hij of zij niet stuntelend door het leven gaat? Iedereen stuntelt, de hele geschiedenis is gestuntel. Als we dat af en toe aan elkaar toegeven, dan is dat eigenlijk helemaal niet erg.

Tenminste, als we ook maar weten waarvoor we het doen. En precies dat, zijn we vergeten. We hebben het er niet meer over. We hebben onze idealen de deur uit gegooid. In ieder geval praten we er niet meer over. Dat zouden we meer moeten doen. Daar wordt het gestuntel niet minder van, maar onze vergevingsgezindheid groter.

Filosoof Gerko Tempelman neemt je mee in een diepgaande analyse van de hedendaagse mens. De filosoof Nietzsche komt voorbij, de dood van God, de postmoderne tijd en het existentialisme. Natuurlijk staan we stil bij onze eigen idealen. Maar we zijn niet zozeer benieuwd naar de idealen die je denkt te hebben, we gaan op zoek naar de idealen die je onbewust hebt. Dat kon nog wel eens een verrassing zijn.

Over Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog. Hij is oprichter van de Nederlandse Death Cafés en experimenteerde met een kerk voor atheïsten en dominees achter de ramen op de wallen. Onlangs kwam zijn boek Ongeneeslijk Religieus uit. Gerko geeft lezingen over filosofie, islam, christendom en ideeëngeschiedenis.

Gerko is ook filosofisch dramaturg vanmuziektheatercollectief KASSETT, dat later op de avond een fragment uit hun nieuwe voorstelling speelt.

Gerko Tempelman
Naar programma Naar timetable