Jeroen Hopster

Jeroen Hopster

Stuntelen met denkfouten
Dwaalsporen in redeneringen en discussies

Waar: Nest
Tijd: 22.30 – 23.15 uur

“Wij zijn ongetwijfeld in de hoofdzaak logische dieren, maar we zijn dat niet in perfecto,” schreef filosoof Charles Sanders Peirce ruim een eeuw geleden

Al sinds Aristoteles houdt de filosofie zich bezig met het benoemen van denkfouten en drogredenen: veelvoorkomende redeneringen die logisch gezien niet deugen, of anderszins op een misvatting zijn geschoeid.

In deze lezing gaat Jeroen Hopster in op enkele veelgemaakte denkfouten. In de huidige tijd, waar het ongefilterde internet steeds vaker fungeert als bron van kennis, is een vermogen om deugdelijke van ondeugdelijke kennisclaims te scheiden belangrijker dan ooit. Hoe ontkracht je samenzweringstheorieën? Kan je Wikipedia vertrouwen? Is het ooit mogelijk om objectief te zijn?

Ook werpt Hopster licht op de vraag waar ons logische gestuntel vandaan komt. Sommige redeneringen die van oudsher als ‘denkfout’ zijn bestempeld zijn minder stuntelig dan op het eerste gezicht lijkt. Is het per se verkeerd om je op een autoriteit te beroepen? Hebben correlatie en causatie niets met elkaar te maken? Zijn psychologische biases altijd slecht? Ironisch genoeg, stelt Hopster, bestaat een van onze grootste stunteligheden erin dat we steekhoudende redeneringen soms ten onrechte als denkfout bestempelen.

Over Jeroen Hopster

Jeroen Hopster is filosoof en schrijver. Voor Filosofie Magazine schreef hij met Maarten Boudry jarenlang de rubriek Denkfouten. Zij werken nu aan een boek over denkfouten, dat later dit jaar verschijnt bij uitgeverij Polis.

Jeroen Hopster
Naar programma Naar timetable