Jos de Wit

Jos de Wit

We moeten onze tuin bewerken!
Met Voltaire en Candide stuntelend door de beste van alle mogelijke werelden.

Waar: Nest werkplaats
Tijd: 19.15 – 20.00 uur

In januari 1759 verscheen de filosofische roman ‘Candide, ou l’optimisme’ van Voltaire. Het is het verhaal van een jonge, naïeve Duitser, die van zijn meester Pangloss heeft geleerd dat ze in de beste van alle mogelijke werelden leven.

Maar tijdens zijn omzwervingen door de wereld wordt hij geconfronteerd met misdaad, (oorlogs)geweld, verkrachting, ziekte, armoede, godsdienstfanatisme, aardbevingen, scheepsrampen, rechtsmisbruik, onrecht, hebzucht, bedrog, oplichting en ontrouw. Daardoor gaat hij steeds meer twijfelen aan de boodschap van zijn optimistische leermeester. Aan het einde van het verhaal echter vormen hij en zijn vrienden en vriendinnen een soort leefgemeenschap, waarbij ze zelf hun groenten verbouwen en zodoende toch op een bescheiden manier vrede hebben gevonden met de wereld en het leven.

Hoe is heden ten dage onze houding ten opzichte van de ellende en het kwaad in de wereld? Stuntelen we als Candide nog steeds maar wat voort of is er sinds de tijd van Voltaire vooruitgang geboekt met het welzijn van de mens? Reis mee met Candide door de wereld en vraag je af of er tegenwoordig (meer) reden is om optimistisch te zijn over de toekomst van de mensheid.

Over Jos de Wit

Jos de Wit (1960) studeerde geschiedenis, humanistiek en geschiedenis van de wijsbegeerte. Sinds 2003 geeft hij cursussen en rondleidingen voor het Humanistisch Verbond. Sinds 2016 is hij tevens werkzaam als leerkracht humanistisch vormingsonderwijs op enkele basisscholen in Zuid-Holland.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door Humanistisch Verbond Den Haag – Haaglanden.

Jos de Wit
Naar programma Naar timetable