Lachen om jezelf


Masterclass Lachen om jezelf

Een masterclass met Thomas Heij

datum n.b.t.m.


Locatie: Zaal 3, Den Haag
Tijd: 13.00 uur


Deze masterclass stond oorspronkelijk voor 12 december 2021 gepland. Door de coronamaatregelen hebben we besloten het door te schuiven naar 2022. De exacte datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Jaarlijks organiseren we in december een masterclass. Een hele zondagmiddag je verdiepen in één onderwerp. Deze keer nemen we twee eeuwen humor over het gedrag en gedoe van de mens onder de loep, in zowel de filosofie als de literatuur.

Humor en filosofie lijkt in eerste instantie misschien geen logische combinatie, maar toch is er behoorlijke wat satire te vinden met name als het over onszelf gaat. Het is humor die je laat lachen (herkenbaar!) én aan het denken zet.

In deze masterclass bespreken we het lachen om de mens in zowel de filosofie als de literatuur, en hoe de grappen je tot nadenken stemmen. Er komen bekende en onbekende denkers voorbij: bijvoorbeeld Democritus (de legendarische lachende filosoof), Horatius en Juvenalis. Uiteraard zal Candide van Voltaire deze middag niet ontbreken evenals Don Quichot van Cervantes.

Als je er deze middag bij bent, neem dan vooral een literaire zin mee (fictie) waar je smakelijk om hebt gelachen maar die je ook aan het denken zette. Daar zijn we heel nieuwsgierig naar.

Het belooft een boeiende middag te worden met volop tijd en aandacht voor humor vanuit een filosofisch en literair perspectief, en hoe dat ons waardevolle inzichten oplevert over onszelf en onze medemens. Lachend om onszelf het jaar uit en 2022 verwelkomen.

Spreker deze middag is Thomas Heij. Hij is filosoof, eindredacteur en vertaler van onder meer George Orwell, Isaiah Berlin, Margaret Cavendish, Francis Bacon en Thomas Jefferson.

Datum: zondag 12 december
Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tijd: 13.00 – 16.30 uur
Kaarten: € 27,50 / € 20,60 voor Geestverwanten