Regels voor robots


Katleen Gabriëls

met Katleen Gabriëls

maandag 15 maart 2021


Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur


De zoekmachine van Google, de tijdlijn van Facebook: veel van onze dagelijkse technologie bevat kunstmatige intelligentie. Stofzuiger- en grasmaairobots helpen ons in en om het huis, robotchirurgen voeren precisieoperaties uit. Welke beslissingen delegeren we aan machines en welke liever niet?

Het ligt voor de hand dat we ethische vragen stellen vóór en tijdens het ontwerpproces: elk product dat door mensen gemaakt is, is immers made with morality. Katleen Gabriëls houdt deze avond een pleidooi voor ethische regels voor robots, maar ook voor ingenieurs en andere ontwerpers. Ze bespreekt met ons hoe we dit kunnen aanpakken.

Dr. Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze werkt als universitair docent aan de universiteit van Maastricht (FASoS, Department of Philosophy). Sinds augustus 2020 is ze programmadirecteur van de bacheloropleiding Digital Society aan de Maastricht University
Ze studeerde Germaanse talen en Moraalwetenschappen aan de KU Leuven, UGent en universiteit van Helsinki. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld (2014). Ze werkte ook als postdoctoraal onderzoeker (2014-2017) en docent (2016-2017) aan de VUB. Nadien werkte ze als universitair docent aan de TU Eindhoven (2017-2018).

Katleen Gabriëls is de auteur van Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI (VUBPRESS, 2019) en OnlifeHoe de digitale wereld je leven bepaalt (Lannoo, 2016).

In verband met coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen in de zaal beschikbaar. De ontmoeting is ook via livestream te volgen.


Tickets zaal

Prijs: € 15,00

Tickets livestream

Prijs: € 10,00