Spinoza Uitgedaagd

Spinoza uitgedaagd

zondag 23 oktober


Locatie: Zaal 3, Den Haag
Tijd: 15.00 uur


Filosofie in Den Haag en Stichting Spinoza Den Haag organiseren samen deze bijzondere bijeenkomst tijdens de Haagse Spinozamaand 2022.

De vraag die deze middag besproken wordt is of Spinoza (zijn denken over vrede) dan wel Hugo de Groot (zijn denken over volkerenrecht) voor Den Haag icoon is van de Internationale Stad van Vrede en Recht, een naam die te danken is aan de vele organisaties die er gevestigd zijn. Om er een paar te noemen: het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationale Hof van Justitie en het Vredespaleis.

Twee grote geesten van de zogenoemde Gouden Eeuw, Hugo de Groot en Benedictus de Spinoza, staan centraal. Beiden zijn van internationale betekenis. Hugo de Groot (1583-1645) als grondlegger van het internationale volkenrecht. Benedictus de Spinoza (1632-1677) als pleitbezorger van een maatschappij waarin kerk en staat gescheiden zijn en men tolerant is tegenover andersdenkenden.

Daarnaast bespreken we wat het gedachtegoed van Grotius en Spinoza over vrede en recht betekent voor de wereld waarin we nu leven, denk aan de opvang in Ter Apel, de oorlog in Oekraïne en de boerenprotesten. Wat zou Hugo de Groot hebben gevonden van het huidige asielbeleid? En hoe is het, vele eeuwen later, met onze tolerantie gesteld? Zouden ze zelf de term Gouden Eeuw gebruiken?

Drie deskundigen gaan met elkaar én met het publiek in gesprek: Henk Nellen (historicus, Hugo de Groot-biograaf), Wiep van Bunge (hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte, Spinoza-kenner) en Jeroen Vervliet (bibliothecaris Vredespaleis). Moderator is Esther Didden (directeur Filosofie in Den Haag).

Datum: zondag 23 oktober
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Kaarten: € 18,50