maandag 17 februari 2020

Spinoza’s levenslessen

met de Vlaamse filosoof Tinneke Beeckman

Tinneke Beeckman

Voor het derde jaar op rij organiseren we een lezing over Spinoza’s gedachtegoed, rond zijn sterfdatum. Deze keer ontvangen we de Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman. Zij gaat ons vertellen over de levenslessen van deze zeventiende eeuwse wijsgeer, waar we ook anno nu baat bij kunnen hebben.

Spinoza’s Ethica is er op gericht om mensen zelf te laten ontdekken hoe ze vrij kunnen zijn. Spinoza’s wijsheid is open en bevordert de vrijheid. De filosoof verafschuwt mensen die anderen vertellen hoe ze moeten leven. Dit is de kern van zijn kritiek op de theologen en de moraalfilosofen van zijn tijd. Daarbij speelt leven volgens de rede een belangrijke rol, al beseft Spinoza hoe moeilijk dat kan zijn.

In deze lezing overloopt Tinneke Beeckman enkele levenslessen die Spinoza’s filosofie te bieden heeft voor mensen vandaag de dag.

Tinneke Beeckman is filosoof en schrijver. Ze is columniste voor De Standaard en publiceert regelmatig in andere tijdschriften en kranten zoals De Morgen en NRC Handelsblad. Daarnaast schreef Beeckman de boeken Spinoza. Filosoof van de blijheid (2009), Door Spinoza’s lens (2012) en Macht en Onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting (2015) waarin ze op zoek gaat naar welke ideeën ons gevoel van machteloosheid hebben versterkt en welke ideeën ons weerbaarder en krachtiger kunnen maken. Beeckman studeerde moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université libre de Bruxelles en promoveerde in 2003.

Datum: maandag 17 februari 2020
Locatie: Zaal 3, Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: € 11,50 – € 15,00

Koop je ticket(s)