Ik stuntel, dus ik ben

De filosofie heeft de mens op veel verschillende manieren proberen te definiëren. Van cognitieve wezens, rationele dieren, spelende mensen, autonome personen tot culturele scheppers. Voor al deze visies valt wat te zeggen, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel.

Er zijn vormen van stuntelen die alleen jongeren en studenten herkennen; in de liefde, bij het vinden van een kamer, het vinden van de juiste studie, vinden van een balans tussen slapen, werken en studeren, geldzaken (of het gebrek eraan) etcetera.

Tijdens deze StudentenNacht op donderdagavond 11 april dagen we je als student uit om je eigen gestuntel onder ogen te zien én te aanvaarden via lezingen en workshops filosofische vaardigheden.

Verwonder, denk, discussieer én lach mee om de stuntelende mens die je bent en daag je zelf uit om na te denken over de morele dilemma’s van de toekomst.

Filosoof Simon Gusman laat in zijn lezing zien dat ons leven helemaal niet de structuur heeft van een spannend verhaal en dat dat maar goed is ook. De mens is verslaafd aan avonturen, maar we zien niet dat we de verhaalstructuur achteraf op ons leven leggen. Het échte leven heeft geen plot. Hoe is een avontuurloos leven mogelijk in een wereld die doorspekt is van avonturenverhalen?

Filosoof Hans Schnitzler schreef ‘Een kleine filosofie van de digitale onthouding’. Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Als je je telefoon opzij legt, wat komt er dan voor in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je überhaupt nog? Schnitzler ging in gesprek met millennials die een digitale detox hebben ondergaan. Hun ervaringen schetsen een even herkenbaar als onthutsend beeld van de worstelingen van de smartphone-mens. We zijn voortdurend bereikbaar en verbonden, maar welke prijs betalen we daar eigenlijk voor?

Naast deze twee lezingen gaan workshops filosofische vaardigheden dieper in op de lezingen en onderzoek je je eigen gedrag en houding. Je kunt ook deelnemen aan een workshop filosofische cartoons tekenen of meedoen aan een moreel beraad rond een ethische kwestie.

Praktisch
Datum: Donderdag 11 april
Voor wie: jongeren en studenten (16 – 29 jaar)
Tijd: vanaf 19.00 uur tot 23.00 uur
Locatie: Nest, De Constant Rebecqueplein 20b, Den Haag
Prijs: € 15,-

Koop je ticket(s)