Simon Gusman

Simon Gusman

Ons leven een spannend verhaal?
Over avontuurloos leven

Waar: Nest zaal
Tijd: 19.15 – 20.00 uur

We zijn verslaafd aan avonturen. De beroemdste en succesvolste boeken en films zijn avonturenverhalen, onze voornaamste rolmodellen zijn avonturiers en we zijn collectief gefascineerd door de avontuurlijke levens van beroemdheden. Bovendien willen we ook zelf avonturen beleven.

Wie droomt er immers niet van om het onbeduidende, alledaagse leven te verruilen voor een groots en meeslepend bestaan? Reclames, vacatureteksten en zelfs politieke campagnes spelen op deze wens in en beloven dat zij directe toegang tot het avontuur bieden.

Simon Gusman zal laten zien dat onze drang naar avontuur berust op een illusie. Het verheerlijken en najagen van avonturen kan daarom slechts uitlopen op teleurstelling en frustratie. Hij zal de zoektocht naar avontuur ontmaskeren als een jacht op een illusie, omdat de wereld nu eenmaal nooit dezelfde structuur heeft als de verhalen die wij erover vertellen. Hij zal dat doen door te laten zien hoe avonturenverhalen in elkaar zitten en wat voor rol ze in onze levens spelen.

Over Simon Gusman

Simon Gusman is als filosoof verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar subjectiviteit en identiteit in het werk van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre. In 2018 verscheen het samen met Arjen Kleinherenbrink geschreven boek Avonturen bestaan niet over onze collectieve zoektocht naar avontuur.

Naar programma Naar timetable