Regels voor robots

met Katleen Gabriels

maandag 15 maart 2021

De zoekmachine van Google, de tijdlijn van Facebook: veel van onze dagelijkse technologie bevat kunstmatige intelligentie. Stofzuiger- en grasmaairobots helpen ons in en om het huis, robotchirurgen voeren precisieoperaties uit. We kunnen zelfs morele beslissingen aan algoritmen uitbesteden. De combinatie van robots en AI leidt, samen met big data, tot eindeloos veel mogelijkheden.

Het kan een beangstigend beeld zijn: robots die steeds meer taken van mensen overnemen. Van zelfbewuste en uit vrije wil handelende robots is nog lang geen sprake, maar er zijn reële ethische problemen die we niet mogen negeren. Welke beslissingen delegeren we aan machines en welke liever niet?

Katleen Gabriels houdt deze avond een pleidooi voor ethische regels voor robots, maar ook voor ingenieurs en andere ontwerpers. Ze bespreekt met ons hoe we dit kunnen aanpakken.

Dr. Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze werkt als universitair docent aan de universiteit van Maastricht (FASoS, Department of Philosophy). Sinds augustus 2020 is ze programmadirecteur van de bacheloropleiding Digital Society aan de Maastricht University.
Ze is auteur van Regels voor robots. Ethiek in tijden van AI (VUBPRESS, 2019) en OnlifeHoe de digitale wereld je leven bepaalt (Lannoo, 2016).