Workshop gesprekken voeren op praktisch filosofische wijze


Workshop gesprekken voeren op praktisch filosofische wijze

met Ingrid Geerts en Ariane van Heijningen

maandag 20 september 2021


Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur


Welke vooronderstellingen, overtuigingen en waarden hanteer je? Welke begrippen gebruik je en is de betekenis ervan je voldoende duidelijk? Zijn je argumenten sluitend of valt daar nog in te wrikken? In deze workshop worden je gedachten binnenstebuiten gekeerd. Maar niet voor niets! Je denkpatronen worden flink opgeschud en verhelderd. Je krijgt nieuwe inzichten en ook weer nieuwe vragen. Je leert vragen stellen die jezelf en je gesprekspartner verder helpen in plaats van klem zetten.

De workshop wordt gegeven door Ariane van Heijningen en Ingrid Geerts, beide voeren een filosofische praktijk waar zij dagelijks met klanten gesprekken voeren. 
Zij leggen deze avond uit wat een gesprek op praktisch filosofische wijze inhoudt en vervolgens geven zij voorbeelden. Daarna ga je zelf aan de slag met een zelf geformuleerde vraag en zij begeleiden je. Aan het einde van de workshop heb je de eerste vaardigheden verkend en ben je in staat om thuis en / of op je werk verder te oefenen.

Welke vragen zijn geschikt?
Ter voorbereiding kan je alvast nadenken over jouw vraag. Een goede vraag voor een praktisch filosofisch gesprek is in de eerste plaats relevant: het houdt je bezig, is voor jou persoonlijk van belang en motiveert je. Het hoeft niet eens een vraag te zijn, het kan ook een kwestie of probleem zijn. Een vraag als “wat is een zinvol leven?” is wel heel groot, maar die kan concreet voor je zijn als je nadenkt over een studie of loopbaan. Dus bijvoorbeeld “welke baan past bij mij?” kan een mooie onderzoeksvraag zijn. Als je niet meteen een vraag hebt, zou de kwestie kunnen zijn dat je al een tijdje rondloopt met onvrede over je huidige werk. Dan is dat het vertrekpunt voor een gesprek. Vragen die heel praktisch zijn, zoals “Hoe kan ik minder vlees eten?”, of empirisch van aard zijn, zoals “Kan je CO2 door je vliegreis compenseren met bomen planten?”, lenen zich veel minder voor het filosofische gesprek.

Winstwaarschuwing
Aan het einde van de workshop heb je níet ‘het’ antwoord op ‘de’ vraag gekregen. In de workshop heb je kennis gemaakt met hoe je je vraag kunt onderzoeken, welke (nieuwe) vragen dit onderzoek oproept en welke vaardigheden je nodig hebt om jezelf en je gesprekspartners te bevragen.

Datum: maandag 20 september
Tijd: 20.00 uur
Kaarten: € 15,00 / € 11,25 voor Geestverwanten


Bio
Ingrid Geerts is praktisch filosoof en organisatieadviseur en daagt uit om die vragen te onderzoeken die er werkelijk toe doen (www.ingridgeerts.nl).

Ariane van Heijningen is praktisch filosoof en begeleidt vanuit die rol zowel individuen als organisaties in hun ontwikkeling (www.denkplaats.nl).